Roefseweg 1

Helmond, Industriegebied Zuid

Een van de huidige wijken van Helmond is het Industriegebied Zuid. Zoals de naam al zegt, bestaat de wijk voornamelijk uit bedrijfsterreinen. In het verleden was dat niet zo. Het was een landelijk gebied waar verspreid boerderijen stonden. Alleen dicht bij de stad, op het Hoogeind of de Oliemeulen, was de bebouwing dichter. Op oude kaarten zijn namen terug te vinden van boerderijen als de Rooseindse hoef en Mariahof. In het gebied lagen buurtschappen als Het Geremt en Duizeldonk. De bebouwing heeft bijna allemaal moeten wijken voor de aanleg van het industrieterrein.

De eerste foto is van een boerderij aan de Roefseweg 1. De straat is genoemd naar deze boerderij waar vroeger een ex-burgemeester van Deurne, met de naam Lambertus Roefs, woonde. In 1921 brandde de boerderij van Roefs af en liet hij een nieuwe bouwen. Vanaf 1929 werd de boerderij bewoond door Antonius de Vries. In 1963 werd deze boerderij gefotografeerd.

 

Rooseindsestraat 73

Op de tweede foto staat de boerderij die tot 1936 bewoond werd door Jan Joosten. Daarna, tot de sloop in 1965 was Piet van de Weijer de bewoner. Deze boerderij lag aan de Deurneseweg 15. In 1956 werd de naam van dat deel van de Deurneseweg veranderd. Het nieuwe adres van de boerderij werd toen Rooseindsestraat 73.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Duo Ermens - Van Zantvoort
Een clandestiene kerk in de Peel
De Ameidestraat, gezien vanaf de Zuid Koninginnewal
images/hourglass.png

ZOEKEN...