Protestantse Poepen en Oliekonten

Protestantse Poepen en Oliekonten

 In 1853 beginnen de Bossche kooplieden Jan en Nicolaas van de Griendt aan de grens van Deurne  met de grootschalige vervening van de Peel.  Van heinde en verre komen daar vreemdelingen op af  om turf te steken: uit Duitsland (de 'Poepen', afgeleid van het Duitse woord Buben, jongens), uit Drenthe, Overijssel, Friesland en Groningen (de 'Oliekonten', omdat ze zoveel olie gebruiken bij hun eten). Velen zijn seizoensarbeiders. Voor hen worden keten van turfblokken gebouwd. Maar er blijven ook velen in de Peel hangen en gaan er definitief wonen.
Verreweg de meeste nieuwkomers zijn protestant. Ze hebben het zwaar en worden door de katholieke autochtone inwoners van Deurne met argwaan bekeken. In het begin ontfermt de dominee van Deurne zich over hen. Later krijgen ze een eigen predikant en een eigen kerkje. Voor de Duitse protestanten komt éénmaal per jaar een Duitse dominee langs.

Een zogenaamde 'Poepen' keet in de Peel

Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0115436

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Woonwagenkamp aan de Scheidijk in Helmond in 1955. Fotograaf onbekend.
De krans voor Willem III uit het archief van Maatschappij Helenaveen. Coll. RHCe
De jamboree van 1937
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
images/hourglass.png

ZOEKEN...