Anny van Doorne

Anny van Doorne: een paard is geen machine

Anny van Doorne, geboren op 26 februari 1930 in Eindhoven, nam met het paard Perikles deel aan de Spelen in München (1972).

Anny noemde dressuur noemde gracieuze gymnastiek voor paarden, vergelijkbaar met turnen. Ze werkte dagelijks vele uren met haar paard Perikles aan de dressuuroefeningen in de manege van villa Doornehof in Deurne. Het programma dat ze op wedstrijden reed, werd overigens niet eindeloos herhaald. Volgens haar zou dan de aandacht van het paard voor de aanwijzingen van de ruiter verslappen. Ook het paard had afwisseling nog om de aandacht er bij te houden.

Anny en haar tweelinzus Tiny waren de oude dochters van DAF-grondlegger Hub van Doorne. In de vijftiger jaren trainden de paarden van Circus 't Hoefke in hun manege. De beide zussen gaven voorstellingen met het circus in het gehele land en de opbrengsten gingen naar allerlei goede doelen.

In 1957 reed Anny haar eerste dressuurwedstrijden. In de jaren 1962, 1966 en 1967 werd ze Nederlands kampioen in deze discipline. In 1972 nam ze met het paard Perikles deel aan de Olympische Spelen in München. Het team werd achtste en individueel eindigde Anny ex aequo op de achttiende plaats. Hara olympische prestaties leverden haar de titel 'Ruiter van het jaar' op.

Anny van Doorne overleed op 6 april 2004 in Neerpelt.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helenavaart 1875
Deurne - Opening Missiehuis Sint Willibrord
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...