De jamboree van 1937

Scouting Helmond 75 jaar

In 2005 vierde de Helmondse scouting haar 75-jarig bestaan. De geschiedenis van de Helmondse scouting, en vooral van de deelname aan verschillende jamborees, is in 1995 door H. Löring en R. van den Elsen beschreven in Helmond ter Jamboree! In dagboeken van deken Rath in het archief van de parochie St. Lambertus zitten verschillende foto’s van de jamboree op Vogelenzang bij Haarlem in 1937. De verkennerij was in Helmond vooral een katholieke aangelegenheid waarbij de geestelijkheid nauw betrokken was. Daarom zijn foto’s van de scouting te vinden in het archief van deken Rath.

In 1907 richt Robert Baden Powell de scouting op. Dit doet hij, omdat een boek dat hij eerder geschreven heeft over het overleven onder primitieve omstandigheden door legerverkenners, tot een ware rage onder Engelse jongens heeft geleid. In 1910 wordt in Nederland de eerste verkennersgroep opgericht. In 1929 ontdekt deken Rath de verkennerij. Een jaar later geven de Nederlandse bisschoppen toestemming om ook katholieke verkennersgroepen te beginnen en nog in datzelfde jaar, op 15 oktober 1930, houdt de Canisiusgroep uit de Lambertusparochie haar eerste bijeenkomst. 

In 1920 wordt de eerste jamboree gehouden in Londen. Dit woord is afgeleid van het Indiaanse woord voor ontmoeting. Op een jamboree ontmoeten scouts uit verschillende landen elkaar. Het idee erachter is dat, omdat jongeren uit de hele wereld elkaar ontmoeten en vriendschap sluiten, de wereldvrede bevorderd wordt. In 1937 wordt voor de eerste keer de jamboree in Nederland gehouden. Vanuit Helmond en omgeving vertrekken op 28 juni ongeveer vijftig deelnemers naar Vogelenzang. De deelnemers komen uit de zeven groepen die Helmond, Deurne en Aarle-Rixtel inmiddels kennen. Om zoveel mogelijk verkenners uit het district Helmond mee te laten doen, wordt de eerste groep deelnemers halverwege de jamboree afgelost door een tweede groep. Bij aankomst in het kamp zijn de centrale voorzieningen gereed, maar de scouts moeten hun eigen terrein zelf inrichten. Op de foto is te zien dat als toegangspoort tot het Helmondse kamp een berkenhouten stellage is gebouwd met daarin het woord “Helmond”.

De officiële opening van het kamp is op 31 juli door koningin Wilhelmina. De jamboree duurt daarna nog tien dagen, waarbij op 4 augustus de groep gewisseld wordt. Op die dag brengen veel Helmonders een bezoek aan het kamp, waaronder deken Rath. Hij schrijft daarover in zijn dagboek: 4 augustus; Woensdag van de kermisweek. Dit jaar mijn eenigste uitgangsdag van de kermis: de jamboree. Alle kapelaans waren alle dagen belet of uit, zoodat ik me tot dien éénen dag moest bepalen. Ik heb den tocht gemaakt met den wagen van Mh. Roffelsen, die chauffeerde. Verder waren daarbij tegenwoordig de Pastoor van de Donk, Mh. Coenen en het jongetje van Roffelsen. ’t Was een heel gezellige dag en we zagen onze jongens blij en lustig bezig met inpakken, omdat voor de ééne helft de tijd verstreken was; en uitpakken en installeeren, omdat voor de andere helft de tijd aanbrak. Ook de welpen waren dien dag overgekomen. Een woelige indruk maakte het geheel; maar erg verheven was het lang niet overal. Eenige aardige kiekjes werden genomen door Mh. Roffelsen. De foto van het kamp Helmond is als eerste foto door deken Rath ingeplakt.   

De jamboree wordt op 9 augustus officieel afgesloten en de volgende dag keren de deelnemers uit Helmond en omgeving naar huis terug. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De firma Oerlemans & Zonen. Fotografen onbekend.
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
De directeurswoning van Adriaan Bos.
images/hourglass.png

ZOEKEN...