Sint-Ontkommer, een fictieve heilige, die vereerd werd onder andere in Steenbergen

Levend heidendom in een christelijk Europa

Heel Europa is overdekt met kerken, kloosters, kapellen, wegkapelletjes en -kruisen, kruiswegstaties en beelden. Overal in Europa kun je paters en nonnen zien rondlopen. Overal kun je kerkklokken horen luiden. Allerlei organisaties hebben of hadden tot voor kort het woord 'christelijk' of 'katholiek' voor hun naam staan.

Heel Europa lijkt dan ook door en door christelijk. Bij nadere beschouwing blijken zich echter in en bij kerken en kloosters vreemde dingen te bevinden: een Jezuskind met een baard, een gestorven Christus met vrouwenborsten, beelden van een intieme verhouding tussen Jezus en Maria Magdalena, heidense dansen rond heidense overblijfselen voor de kerkdeur, en nog veel meer. De gekruisigde Christus wordt nog heel lang omgeven door heidense symbolen. Katten en paarden werden gebruikt voor het afweren van onheil. Labyrinten in kerkgebouwen blijken de opvolgers van rituele vóórchristelijke danspatronen. De H. Anna bestaat niet en was een gekerstende heidense moedergodin. Christelijke gebruiken zijn doordrenkt met magie. Hoe christelijk was Europa eigenlijk? Aan de hand van schitterende beelden gaat U op reis door 6000 jaar magie en mysterie in Brabant en ver daarbuiten.

De spreker, Ton Spamer, studeerde geschiedenis in Utrecht en doceerde dit vak aan het Peelland-College te Deurne. Hij recenseert voor de Nederlandse openbare bibliotheken, geeft cursussen en lezingen over geschiedenis en kunst en publiceerde o.a. over het Deurnese verleden en in Duitsland over het laatmiddel- eeuwse kleinstedelijk patriciaat. Hij is oprichter/redacteur van “Durninum”, fonds voor cultuurhistorische publicaties over Deurne.

De voordracht wordt gehouden in De Scarabee,
Mantelmeeuwlaan 10
Nuenen
datum: 17 maart 2016, tijd: 20.00 uur

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het gemeentehuis van Asten.
De turftrein
Woonwagenkamp aan de Scheidijk in Helmond in 1955. Fotograaf onbekend.
Een turfsteker aan het werk in de Peel.
images/hourglass.png

ZOEKEN...