Een clandestiene kerk in de Peel

Een clandestiene kerk in de Peel

Na 1648 nemen de nieuwe protestantse machthebbers niet alleen de kerken af van de katholieken, maar verbieden de priesters ook in het openbaar de mis op te dragen. Ook vervangen zij de katholieke schoolmeester per direct door een geloofsgenoot.
In Deurne weet een slimme pastoor, pastoor Gerard Jacobs, echter de nieuwe machthebbers te misleiden. Hij laat midden in de onherbergzame Peel, op een droge zandrug, de 'Grootenberg' geheten, dichtbij de plek waar nu nog de Crayenhut staat, een kerkje bouwen. De plek behoort tot het grondgebied van het dorp Venray, dat nog onder Spaans gezag staat en katholiek is gebleven. Elke zondag gaan de katholieke inwoners van Deurne hier ter kerke. Wat later laat hij er ook een katholiek schooltje naast bouwen, waar de afgezette katholieke schoolmeester van Helmond  zijn  lessen geeft.

De oude Crayenhut in de Peel onder Deurne. Gedrukt naar pentekening van P. Panhuizen, 1918

Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0119706

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Foto- en cameraploeg van het polygoonjournaal in actie tijdens het 60-jarig jubileum van Philips in 1951. Philips Company Archives | Beeldcollectie RHCe
De watermolen van Stipdonk.
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
De jamboree van 1937
images/hourglass.png

ZOEKEN...