Wapen Vlierden

Wapen Vlierden

16 juli 1817: “Zijnde van Zilver, beladen met drie molenijzers van sabel, staande twee en een.”

Geschiedenis van het wapen
Een schependomszegel is bekend vanaf 1565 en vertoont een knoestige niet nader te definiëren boom [naar men meent een vlierboom], op een grond waarop vierbladige bloemen groeien. Dat zegel is nog in gebruik in 1631. In 1693 was een soortgelijk doch kleiner zegel in gebruik, waarvan het stempel nog bestaat. Het oude zegelstempel zal de burgemeester in 1815 niet meer bekend zijn geweest, toen hij in zijn brief aan de gouverneur der provincie constateerde dat volgens het bekende werk van J.H. van Heurn - "Historie der stad en meyerye van 's Hertogenbosch" - het wapen van Vlierden was geweest "drie zwarte molenijzers op een wit veld". Genoemd werk uit 1776 geeft inderdaad die wapenbeschrijving voor het geslacht Van Vlierden, "dat veele jaaren Heeren des dorps van dien naam geweest is" [vgl. Lierop]. Het bij diploma van 16 juli 1817 bevestigde wapen is omschreven als bovenstaand.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, -1 76 4 17.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].
Martien van Asseldonk, De Meierij ontrafeld. Plaatselijk bestuur, dorpsgrenzen en bestuurlijke indeling in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, circa 1200-1832 [Tilburg, 2003] 248-249.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Praalboot
Deurne - slipjacht
Deurne - Opening Missiehuis Sint Willibrord
images/hourglass.png

ZOEKEN...